Ο ρόλος του φύλου στο φαινόμενο της ηθικής παρενόχλησης και του εργασιακού εκφοβισμού στις εκπαιδευτικές μονάδες. Οι επιπτώσεις στο άτομο και την εργασία.
Abstract
Η παρούσα εργασία αναφέρεται βιβλιογραφικά στο φαινόμενο του εργασιακού εκφοβισμού και της ηθικής παρενόχλησης. Αρχικά, δίνεται ο ορισμός του φαινομένου και οι κατηγορίες από παλαιότερα ως σήμερα. Στη συνέχεια, μελετάται το εννοιολογικό πλαίσιο της ηθικής παρενόχλησης. Παράλληλα, αναλύονται οι μορφές της ηθικής παρενόχλησης και τα χαρακτηριστικά της κάθε μορφής. Στη συνέχεια, ορίζεται η έννοια της ηθικής από παλαιότερα καθώς επίσης και της ηθικής παρενόχλησης. Επίσης, γίνεται αναφορά στα αίτια εμφάνισης του φαινομένου. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά των παραγόντων στους οποίους οφείλεται το φαινόμενο της ηθικής παρενόχλησης και στα χαρακτηριστικά του θύματος και του θύτη. ‘Έπειτα, γίνεται εκτενή αναφορά του φαινομένου της ηθικής παρενόχλησης στις εκπαιδευτικές μονάδες. Συγκεκριμένα, αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζεται το φαινόμενο στα σχολεία. Επίσης,
7
καταγράφονται οι αιτίες που το προκαλούν καθώς επίσης και οι επιπτώσεις που έχει στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και σε όλη τη σχολική μονάδα σαν κοινότητα αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία. Στη συνέχεια, το φαινόμενο συνδέεται με το ρόλο του φύλου και πώς αυτό επηρεάζει τον τρόπο εκδήλωσης και την έντασή του. Γίνεται ιστορική αναδρομή στους αγώνες των γυναικών για ισότητα. Επιπλέον, καταγράφονται οι διακρίσεις των δύο φύλων, οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που διαιωνίζονται κατά των γυναικών στην κοινωνία και στην εργασία. Τέλος, γίνεται αναφορά στις επιπτώσεις του φαινομένου. Συγκεκριμένα, δίνονται οι επιπτώσεις της ηθικής παρενόχλησης στο άτομο που το βιώνει αλλά και στις εργασιακές του ικανότητες. Παράλληλα, καταγράφονται οι επιπτώσεις στη σχολική μονάδα και στον εκπαιδευτικό. Τέλος, αναφέρονται οι επιπτώσεις που προκαλούνται στο σύνολο της κοινωνίας. Καταγράφονται, συνεπώς, οι επιπτώσεις που φέρει ο εργασιακός εκφοβισμός στην εργασία του ατόμου και γενικότερα στην καθημερινή ζωή των ατόμων. Ακόμη, παρατίθενται κάποιοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου. Τέλος, αναφέρεται το νομοθετικό πλαίσιο και οι διατάξεις που σχετίζονται με την ηθική παρενόχληση τόσο σε χώρες του εξωτερικού όσο και στην Ελλάδα. Συνεπώς, σκοπός της εργασίας είναι να γίνει πλήρης βιβλιογραφική αναφορά του φαινομένου στην κοινωνία και στον εργασιακό χώρο τόσο του σχολείου όσο και γενικότερα των εργασιακών χώρων και να εξεταστεί ο ρόλος του φύλου σε αυτό.