FRONTEX – Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Η συμβολή της συναισθηματικής νοημοσύνης σε συνδυασμό με την μετασχηματιστικής ηγεσία στην διαχείριση του νεοσύστατου Μόνιμου Σώματος της (European Standing Corps), με αποτέλεσμα την αποτελεσματική Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Ευρωπαϊκών Συνόρων.
Abstract
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που αντιμετωπίζει διαδοχικές κρίσεις αυξανόμενων προσφυγικών ροών μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει θέσει την προστασία των εξωτερικών της συνόρων ως κύρια προτεραιότητα. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, δημιουργήθηκε η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή - Frontex -, ένα από τα εργαλεία της πολιτικής διαχείρισης της Ε.Ε. Έκτοτε, ο θεσμός έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής πολιτικής, με τους νέους κανονισμούς του Frontex που εγκρίθηκαν το 2019 να ενισχύουν σημαντικά τον ρόλο του και τη διεθνή του εμβέλεια. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, της παραχωρήθηκαν μεγαλύτερες εξουσίες και η αποστολή της επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλάβει τις επιχειρήσεις και τη συνεργασία με τρίτες χώρες.
Επιπλέον, σύμφωνα με την πολιτική διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, τα κράτη μέλη πρέπει να συνεργάζονται στενά με τον οργανισμό για την εφαρμογή των αρχών της «ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων – Integrated Border Management» (εφεξής IBM). Συγκεκριμένα, αναλύει πώς ο κλιμακούμενος ρόλος του Frontex στην εφαρμογή της κοινής πολιτικής διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων συμβάλλει ταυτόχρονα στη δυναμική αναπτυξιακή διαδικασία της πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο το νομικό πλαίσιο όσο και το λειτουργικό επίπεδο αξιολογήθηκαν για να καταδειχθεί ότι ο Οργανισμός αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της εφαρμογής και της ανάπτυξης της κοινής πολιτικής διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων. Επιπλέον, αναλύονται μεταξύ άλλων οι δραστηριότητες και οι λειτουργίες του οργανισμού σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Για την πληρέστερη κατανόηση του θέματος γίνεται αναφορά και στη σχετική νομοθεσία της ΕΕ, βάσει της οποίας ο Frontex αποκτά τη διεθνή διάσταση και τη συνεργασία με τρίτες χώρες. Η συγγραφή αυτής της διατριβής έγινε σημαντική διότι, μέσω της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, υπήρξαν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τη δυνατότητα του οργανισμού να συμβάλει στην εφαρμογή της κοινής πολιτικής διαχείρισης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Συνεπώς, η μελέτη εξετάζει τον ρόλο του Frontex στην εφαρμογή και ανάπτυξη της κοινής πολιτικής διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Το έγγραφο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο οργανισμός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Παράλληλα, καταδεικνύει την πολυπλοκότητα και αναγκαιότητα χρήσης σύγχρονων αρχών ηγεσίας και διοίκησης για να επιτευχθεί η μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας του...