Πράσινη Επιχειρηματικότητα & Δυνατότητες Ανάπτυξης στον Κλάδο της Φιλοξενίας
Abstract
Η σχέση αλληλεξάρτησης που υπάρχει μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης, των κλιματικών αλλαγών, του υγειούς περιβάλλοντος και του τουρισμού, οδηγεί στην αυξανόμενη συνειδητοποίηση των επιπτώσεων που δημιουργούνται από την ανάπτυξη ορισμένων οικονομικών κλάδων, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου της φιλοξενίας. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την εξεύρεση και εφαρμογή αποτελεσματικών λύσεων (νομοθεσία, τεχνολογίες κ.λπ.), μέσω των οποίων θα πρέπει να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές.
Το παρόν έγγραφο αναδεικνύει την πράσινη επιχειρηματικότητα και επικεντρώνεται στην ανάδειξή της στον κλάδο της φιλοξενίας, καθώς και τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις επιχειρήσεις του κλάδου. Παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο οι μονάδες φιλοξενίας εφαρμόζουν τη δραστηριότητά τους, δράσεις που σχετίζονται με τη μείωση της ρύπανσης, αλλά και τα οφέλη από τη δημιουργία μιας πράσινης δομής φιλοξενίας, με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος.
Αναλυτικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η εννοιολογική προσέγγιση της πράσινης επιχειρηματικότητας και οι διαφορές της με τη συμβατική επιχειρηματικότητα. Επιπλέον αναλύονται τα χαρακτηριστικά των πράσινων επιχειρηματιών, οι περιβαλλοντικές αλλαγές και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται από τη δημιουργία πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών και ο μετασχηματιστικός ρόλος της πράσινης επιχειρηματικότητας που οδηγεί στην οικοδόμηση μιας πράσινης οικονομίας...