Συστήματα διαχείρισης ενέργειας κατά ISO 50001 σε στρατιωτικές εγκατάστασεις. Μελέτη περίπτωσης μη επιχειρησιακών δομών ελληνικού στρατού ξηράς
Abstract
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η εκπόνηση μιας επιστημονικής μελέτης για την ανάπτυξη, εφαρμογή και λειτουργία Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 50001 σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις με τη μελέτη περίπτωσης σε μη επιχειρησιακές δομές του Ελληνικού Στρατού Ξηράς.
Μεθοδολογία. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της βιβλιογραφικής ανασκόπησης σε επιστημονικά άρθρα και σε θεσμικά κείμενα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και μέσω ανάλυσης των προϊόντων που προήλθαν από ερωτηματολόγια συμμετεχόντων στο πρόγραμμα LIFE 11/ENV/GR/938/MECM.
Αποτελέσματα. Στην παρούσα εργασία έγινε αρχικά αναφορά στην ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί το ΥΠΕΘΑ και εφαρμόζουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ακολούθως αναπτύχθηκε το εφαρμοζόμενο ΣΔΕ με την Ενεργειακή Πολιτική, το Εγχειρίδιο Διαχείρισης Ενέργειας με όλες τις καθοριζόμενες Διαδικασίες του καθώς και τα προβλεπόμενα τηρούμενα αρχεία, τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του προσωπικού, όπως επίσης και τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία. Στη συνέχεια μελετήθηκε η ετήσια αποτίμηση του προγράμματος MECM μετά την ολοκλήρωσή του όπου μέσω της ανάλυσης των στοιχείων μέτρησης παρουσιάσθηκε η ποσοτική και ποιοτική αποτίμησή του. Ακόμα, παρουσιάσθηκαν και αξιολογήθηκαν τα εξαγόμενα συμπεράσματα από τις τυποποιημένες φόρμες σχολίων (feedback) του εμπλεκόμενου προσωπικού σχετικά με τα παραδοτέα του έργου. Κατόπιν των παραπάνω, και μέσω της παρουσίασης των τόσο των προκλήσεων όσο και των επιτευχθέντων στόχων, παρουσιάσθηκαν τα συμπεράσματα από την εφαρμογή του προγράμματος MECM.
Συμπεράσματα. Η παρούσα μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας σε μη επιχειρησιακές δομές του Στρατοπέδου ΥΠΙΑΤΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ μέσω του προγράμματος LIFE 11/ENV/GR/938/MECM και σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 50001, αποτέλεσε μία ωφέλιμη επένδυση για το περιβάλλον, την εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων και την εκπαίδευση του προσωπικού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ενώ παράλληλα υπήρξε ο προπομπός και ο οδηγός εφαρμογής για αντίστοιχα προγράμματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.