Παρασκευή στραγγιστού γιαουρτιού και επίδραση διαφόρων τεχνολογικών παραμέτρων στα χαρακτηριστικά του προϊόντος
Abstract
Τα γαλακτοκομικά αγαθά βρίσκονται στη ζωή και την καθημερινότητα των καταναλωτών από αρχαιοτάτων χρόνων. Το γιαούρτι είναι ένα από αυτά και μάλιστα από τα βασικότερα, αφού τα οφέλη του για την υγεία των ανθρώπων είναι αρκετά. Το στραγγιστό γιαούρτι αποτελεί ένα είδος γιαουρτιού, το οποίο είναι διαδεδομένο παγκοσμίως και σχεδόν ταυτισμένο με την χώρα μας. Σε αυτή την πτυχιακή εργασία αναφέρθηκαν όλα τα ζυμούμενα γαλακτοκομικά προϊόντα και αναλύθηκε συγκεκριμένα το στραγγιστό γιαούρτι με τα στάδια παραγωγής του, τη σύστασή του, καθώς και ο ορισμός και η σύσταση του όξινου ορού του. Επίσης, μελετήθηκαν οι επιδράσεις δύο διαφορετικών τεχνολογικών παραμέτρων στην διαδικασία παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού και στο τελικό προϊόν κατά τη συντήρησή του.
Dairy products have been in the lives and everyday lives of consumers since ancient times. Yogurt is one of them and indeed one of the most basic, since its benefits for people's health are many. Strained yogurt is a type of yogurt that is widespread worldwide and almost identified with our country. In this thesis, all fermented dairy products were mentioned and specifically, strained yogurt analyzed with its production stages and composition, as well as the definition and composition of its acid serum. Also, the effects of two different technological parameters on the production process of strained yogurt and on the final product during its storage were studied.