Now showing items 21-40 of 64

    • Ποιοτικά χαρακτηριστικά διαφορετικών γενοτύπων σίκαλης (Secale Cereale L.) 

      Νιτσάϊ, Ναούμ (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-12)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως σκοπό να παρουσιάσει τα αποτελέσματα από την αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών επτά διαφορετικών γενοτύπων σίκαλης (Secale cereale L.). Το φυτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την ...
    • Πληθυσμοί κυρτοκάρπης κολλητσίδας ανθεκτικοί σε ζιζανιοκτόνα - αναστολείς της δράσης του ενζύμου ALS 

      Κατής, Αναστάσιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-12)
      Σε πειράματα φυτοδοχείων αξιολογήθηκαν 10 πληθυσμοί του είδους κυρτόκαρπη κολλητσίδα (Galium tricornutum D.) προερχόμενοι από αγρούς μονοκαλλιέργειας χειμερινού σιταριού, για την πιθανότητα επιλογής ανθεκτικότητας και ...
    • Μελέτη πληθυσμών μοσχοκυπέρης για επιλογή ανθεκτικότητας σε ζιζανιοκτόνα αναστολής της δράσης του ενζύμου ALS 

      Βαλσαμάς, Στυλιανός (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-12)
      Σε πειράματα φυτοδοχείων αξιολογήθηκαν 57 πληθυσμοί του είδους μοσχοκύπερη (Cyperus difformis L.), προερχόμενοι από αγρούς μονοκαλλιέργειας ρυζιού των νομών Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Σερρών και Καβάλας για την ...
    • Ολοκληρωμένη καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια της μελιτζάνας 

      Τσιτσόπουλος, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-13)
      Οι αποδόσεις των καλλιεργειών στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν αυξηθεί σημαντικά από τα μέσα του 20ου αιώνα. Οι περισσότερες από αυτές τις αυξήσεις οφείλονται στην ανάπτυξη νέων ποικιλιών καλλιεργειών που ανταποκρίνονται καλά ...
    • Βιολογικά λαχανικά και η διακίνησή τους στο Νομό Θεσσαλονίκης 

      Τζημίκας, Συμεών (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-13)
      Το θέμα της πτυχιακής μου εργασίας πραγματεύεται τα βιολογικά λαχανικά και την διακίνηση τους στον Νομό Θεσσαλονίκης. Είναι γεγονός πως τα βιολογικά λαχανικά είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά. Η αγορά βιολογικών προϊόντων ...
    • Πρόσθετα τροφίμων και δημόσια υγεία 

      Σουαϊπι, Ορκίντα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-13)
      Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αξιολογηθεί η ασφάλεια των πρόσθετων ουσιών που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα. Μελετήθηκε αναλυτικά η εγχώρια αλλά και η διεθνής νομοθεσία σχετικά με χρήση των πρόσθετων ουσιών καθώς ...
    • Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στη Δυτική Μακεδονία την εποχή της απολιγνιτοποίησης 

      Σαββουλίδου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-13)
      Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στο πέρας των χρόνων έχει εξελιχτεί και οι γυναίκες πλέον αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου ηγετικές θέσεις. Επιπλέον, οι γυναικείοι συνεταιρισμοί αποτελούν, ένα πρότυπο παράδειγμα, που αναδεικνύει ...
    • Η καλλιέργεια του κολοκυθιού στο θερμοκήπιο 

      Φιλιππίδου, Αγνή (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-17)
      Το κολοκυθάκι (Cucurbita pepo) ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών Cucurbitaceae. Πιο συγκεκριμένα, τα κολοκυνθοειδή είναι μια οικογένεια φυτών που περιέχουν σχεδόν 95 γένη και 965 είδη. Τα περισσότερα από αυτά τα ...
    • Αξιολόγηση υψηλοαποδοτικών και χαμηλοαποδοτικών επιλογών σίκαλης Βεύης σε συνθήκες πυκνής σποράς 

      Ριστάρη, Κωνσταντίνα Μαρία; Χατζημουρατίδου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-17)
      Η παρούσα εργασία αξιολογεί επιλογές σίκαλης Βεύης υψηλής και χαμηλής απόδοσης σε συνθήκες πυκνής σποράς στην Ελλάδα. Αφού πρωτίστως στο πρώτο μέρος γίνεται μια συνοπτική βιβλιογραφική περιγραφή για τη σίκαλη και την ...
    • Μελέτη ποιοτικών χαρακτηριστικών σοκολατούχων ροφημάτων γάλακτος 

      Χατζηγεωργίου, Αφροδίτη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-17)
      Το σοκολατούχο γάλα αποτελεί ένα δημοφιλές ρόφημα καθώς είναι χαρακτηριστικό για τη γεύση του.Σήμερα παρασκευάζεται από πολλές γαλακτοβιομηχανίες με προσθήκη γλυκαντικών και κακάο στο γάλα ζωικής προέλευσης.Σημαντικό είναι ...
    • Οι φυλές των μελισσών στον Ελλαδικό και ευρύτερο χώρο 

      Χατζής, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-17)
      Αντικείμενο της παρούσης πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη και παρουσίαση της φυλογενετικής δομής των πληθυσμών της κοινής μέλισσας (Apis mellifera) στον Ελλαδικό και στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, της Ανατολίας και της ...
    • Ποιοτικά χαρακτηριστικά νεαρών ροζέ οίνων 

      Φλώρος, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-17)
      Κατά την διεξαγωγή της παρούσας διπλωματικής εργασίας μελετήθηκαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά εφτά διαφορετικών νεαρών ροζέ οίνων προερχόμενα από τις ποικιλίες Merlot, Syrah, Cabernet sauvignon, Αγιωργίτικο και Μοσχάτο ...
    • Παραγωγή και ποιοτικός έλεγχος τοματοπολτού 

      Φωτεινοπούλου, Νικολέτα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-17)
      Το θέμα της Πτυχιακής μου εργασίας έχει τίτλο «ΠΑΡΑΓΩΓΉ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΌΣ ΈΛΕΓΧΟΣ ΤΟΜΑΤΟΠΟΛΤΟΎ- ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΈΝΩΝ ΧΥΜΏΝ ΤΟΜΆΤΑΣ» και έχει σχέση με την διαδικασία παραγωγής από τη στιγμή της συλλογής του καρπού έως και την έκδοση ...
    • Ποιοτικά χαρακτηριστικά εμπορικών υβριδίων καλαμποκιού για ενσίρωμα 

      Αμαξοπούλου, Βαλεντίνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-01)
      Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν η αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών δεκαπέντε διαφορετικών εμπορικών υβριδίων καλαμποκιού (Zea mays) που προορίζονται για ενσίρωση. Το πείραμα έλαβε χώρα σε αγρό στη ...
    • Ποιοτικός έλεγχος αλεύρου και ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός 

      Γιαννούλη, Ελίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-01)
      Το θέμα της πτυχιακής εργασίας είναι να παρουσιαστεί η διαδικασία παραγωγής του αλεύρου , ο ποιοτικός έλεγχος καθώς και ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός . Γίνεται πλήρη αναφορά από την παραλαβή της πρώτης ύλης , το ...
    • Η καλλωπιστική αξία της ελιάς 

      Βαρθολομαίου, Πολυξένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-01)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει και αναλύει την αξία της ελιάς ως καλλωπιστικό φυτό. Η ελιά (Olea europea) αποτέλεσε σημαντικό σύμβολο ανά τους αιώνες ταυτισμένο τόσο με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, όσο και με τις ...
    • Η εκτροφή της αλεπούς στην Ευρώπη και κυριότερα στην Ελλάδα. Οικολογικά προβλήματα και προοπτικές 

      Δούγαλης, Απόστολος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Η εκτροφή γουνοφόρων ζώων αφορά την αναπαραγωγή και τη φροντίδα ζώων με σκοπό την συλλογή της γούνας τους για διάφορους σκοπούς. Σε ορισμένες περιοχές, η εκτροφή γουνοφόρων ζώων μπορεί να υπόκειται σε αυστηρούς νόμους και ...
    • Η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας 

      Δημητροπούλου, Θεοδώρα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Η πορτοκαλιά (citrus sinensis) ανήκει στην οικογένεια ρουτιδών (Rutaceae),, είναι αγγειόσπερμο δικότυλο και αειθαλές φυτό και καλλιεργείται σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Ευδοκιμεί στο μεσογειακό κλίμα των πεδινών περιοχών της ...
    • Ερυθρή, ροζέ και λευκή οινοποίηση: βασικές αρχές και ποιοτικά χαρακτηριστικά οίνων 

      Θεοδωρίδης, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Στην παρούσα μελέτη, γίνεται αναφορά στην παραγωγική διαδικασία του οίνου από την συγκομιδή έως την παστερίωση που είναι το τελικό στάδιο επεξεργασίας της οινοποίησης. Αρχικά παρουσιάζεται η χημική σύσταση των σταφυλιών ...
    • Ειδικές τεχνικές οινοποίησης για την παραγωγή λευκού και ερυθρού οίνου 

      Θεοδωρίδης, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Η ιστορία του κρασιού σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ξεκινάει πριν από πολλά χρόνια με βάση πολλές αναφορές που έχουν βρεθεί σε κείμενα κατά καιρούς. Ο οίνος ανέκαθεν αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό μέρος του ...