Now showing items 41-60 of 64

    • Παραγωγή και ποιοτικός έλεγχος τοματοπολτού 

      Φωτεινοπούλου, Νικολέτα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-17)
      Το θέμα της Πτυχιακής μου εργασίας έχει τίτλο «ΠΑΡΑΓΩΓΉ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΌΣ ΈΛΕΓΧΟΣ ΤΟΜΑΤΟΠΟΛΤΟΎ- ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΈΝΩΝ ΧΥΜΏΝ ΤΟΜΆΤΑΣ» και έχει σχέση με την διαδικασία παραγωγής από τη στιγμή της συλλογής του καρπού έως και την έκδοση ...
    • Παραγωγή και προσδιορισμός ποιοτικών χαρακτηριστικών κέτσαπ 

      Οπασίνη, Ελπίδα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η παραγωγή και ο προσδιορισμός των ποιοτικών χαρακτηριστικών της κέτσαπ. Συγκεκριμένα, το πρώτο κεφάλαιο πραγματεύεται στη ιστορία της τομάτας, στις ποικιλίες που υπάρχουν, ...
    • Παραγωγή τυποποίηση και συσκευασία πατάτας 

      Παράσογλου, Σοφία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-27)
      Στην παρούσα εργασία μελετάται το φυτό της πατάτας (Solanum tuberosumς) το οποίο ανήκει στην οικογένεια Solanaceae. Η καλλιέργειά της είναι διαδεδομένη τόσο στις ξένες χώρες όσο και στην Ελλάδα αφού αποτελεί σημαντική ...
    • Παρουσία και εκτίμηση κινδύνου των φθαλικών εστέρων στο χώμα από θερμοκήπια με πλαστικό φίλμ κάλυψης 

      Καρτσαμπά, Σταματία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Αποτελεί γεγονός πως στη σημερινή εποχή γίνεται τεράστια χρήση πλαστικών ειδών με σκοπό την αντικατάσταση υλικών όπως γυάλινα, χάρτινα και μεταλλικά, τα οποία παρουσιάζουν δυσκολία κατά τη χρήση τους, ενώ παράλληλα αυξάνουν ...
    • Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη καρπού μετά από συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών 

      Καλλιονίδης, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-27)
      Στην συγκεκριμένη πτυχιακή διατριβή, μελετάται η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη καρπού μετά από συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών. Το πείραμα εγκαταστάθηκε στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη ...
    • Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη καρπού μετά από συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών με δύο συστήματα σποράς 

      Τέζας, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-22)
      Στην συγκεκριμένη πτυχιακή διατριβή, μελετάται η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη καρπού μετά από συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών με δυο συστήματα σποράς. Το πείραμα εγκαταστάθηκε στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Δυτικής ...
    • Πληθυσμοί αγριοβρώμης ανθεκτικοί σε ζιζανιοκτόνα - αναστολείς της δράσης των ενζύμων ACCase και ALS- 

      Ευσταθίου, Ανδρέας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
      Σε πειράματα φυτοδοχείων αξιολογήθηκαν 40 πληθυσμοί του είδους χειμερινή αγριοβρώμη (Avena sterilis L.), προερχόμενοι από αγρούς μονοκαλλιέργειας χειμερινών σιτηρών, για την πιθανότητα επιλογής ανθεκτικότητας, ...
    • Πληθυσμοί κυρτοκάρπης κολλητσίδας ανθεκτικοί σε ζιζανιοκτόνα - αναστολείς της δράσης του ενζύμου ALS 

      Κατής, Αναστάσιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-12)
      Σε πειράματα φυτοδοχείων αξιολογήθηκαν 10 πληθυσμοί του είδους κυρτόκαρπη κολλητσίδα (Galium tricornutum D.) προερχόμενοι από αγρούς μονοκαλλιέργειας χειμερινού σιταριού, για την πιθανότητα επιλογής ανθεκτικότητας και ...
    • Πληθυσμοί τραχέος βλήτου ανθεκτικοί σε ζιζανιοκτόνα - αναστολείς της δράσης του ενζύμου ALS 

      Αντωνίου, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023)
      Σε πειράματα φυτοδοχείων αξιολογήθηκαν 18 πληθυσμοί του είδους τραχύ βλήτο (Amaranthus retroflexus L.) προερχόμενοι από αγρούς καλλιέργειας ηλίανθου, καλαμποκιύ και σόγιας, για την πιθανότητα επιλογής ανθεκτικότητας και ...
    • Ποιοτικά χαρακτηριστικά διαφορετικών γενοτύπων σίκαλης (Secale Cereale L.) 

      Νιτσάϊ, Ναούμ (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-12)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως σκοπό να παρουσιάσει τα αποτελέσματα από την αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών επτά διαφορετικών γενοτύπων σίκαλης (Secale cereale L.). Το φυτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την ...
    • Ποιοτικά χαρακτηριστικά εμπορικών υβριδίων καλαμποκιού για ενσίρωμα 

      Αμαξοπούλου, Βαλεντίνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-01)
      Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν η αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών δεκαπέντε διαφορετικών εμπορικών υβριδίων καλαμποκιού (Zea mays) που προορίζονται για ενσίρωση. Το πείραμα έλαβε χώρα σε αγρό στη ...
    • Ποιοτικά χαρακτηριστικά μιγμάτων συγκαλλιέργειας εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών με δύο διαφορετικές αναλογίες σποράς 

      Αγούλα, Ειρήνη (2023)
      Συγκαλλιέργεια είναι η ταυτόχρονη καλλιέργεια δύο ή περισσότερων φύτων στον ίδιο αγρό, είτε ταυτόχρονα ή ετεροχρονισμένα, αλλά την ίδια βλαστική περίοδο. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών ...
    • Ποιοτικά χαρακτηριστικά νεαρών ροζέ οίνων 

      Φλώρος, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-17)
      Κατά την διεξαγωγή της παρούσας διπλωματικής εργασίας μελετήθηκαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά εφτά διαφορετικών νεαρών ροζέ οίνων προερχόμενα από τις ποικιλίες Merlot, Syrah, Cabernet sauvignon, Αγιωργίτικο και Μοσχάτο ...
    • Ποιοτικά χαρακτηριστικά συλλογών σίκαλης (Secale Cereale L.) προερχόμενων από την τράπεζα γενετικού υλικού 

      Αντωνίου, Ιωάννα; Μπογιαννίδου, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-27)
      Τα σιτηρά ανήκουν στην οικογένεια των αγρωστωδών, καλλιεργούνται σχεδόν σε όλο το κόσμο και αποτελούν τη βάση της ανθρώπινης διατροφής από οικονομική και βιολογική άποψη. Στόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι τα ...
    • Ποιοτική διαφοροποίηση, μεταξύ άγριων και εκτρεφόμενων ιχθύων και σχετικές αντιλήψεις καταναλωτών 

      Καπέλας, Δημήτριος Ραφαήλ; Καμάρης, Αθανάσιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
      Στην παρούσα εργασία μελετώνται τα ψάρια, η πρακτική της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας. Επίσης αναφέρεται η διαδικασία της ποιοτικής διαφοροποίησης καθώς και τα χαρακτηριστικά της. Τέλος αναλύονται οι απόψεις των ...
    • Ποιοτικός έλεγχος αλεύρου και ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός 

      Γιαννούλη, Ελίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-01)
      Το θέμα της πτυχιακής εργασίας είναι να παρουσιαστεί η διαδικασία παραγωγής του αλεύρου , ο ποιοτικός έλεγχος καθώς και ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός . Γίνεται πλήρη αναφορά από την παραλαβή της πρώτης ύλης , το ...
    • Ποιοτικός έλεγχος εμπορικών δειγμάτων μελιού = Quality characteristics of commercial honey samples 

      Μητρούση, Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Το μέλι πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν, το οποίο παράγεται από τις μέλισσες και ανάλογα με την προέλευσή του διαφοροποιείται σε ανθόμελο ή μέλι μελιτώματος. Αυτή η φυσική γλυκιά ουσία αποτελείται κυρίως από φρουκτόζη και ...
    • Ποιοτικός έλεγχος νωπών και κατεψυγμένων αλιευμάτων 

      Βαγιοπούλου, Γεσθημανή Ελευθερία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-21)
      Τη σύγχρονη εποχή ο ποιοτικός έλεγχος αποτελεί μία βασική διαδικασία στην οποία εμπλέκονται πολλές επιχειρήσεις προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα που παράγουν είναι ασφαλή για τους καταναλωτές. Η εφαρμογή του ...
    • Ποιοτικός έλεγχος οίνου και προοπτικές ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων και παραπροϊόντων οινοποίησης 

      Ματούλα, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10)
      Η οινοβιομηχανία μας είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όχι μόνο για τα ποτά στην εγχώρια αγορά, αλλά και για την ανάπτυξη των παραδοσιακών προϊόντων στο εξωτερικό. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι ...
    • Πρόσθετα τροφίμων και δημόσια υγεία 

      Σουαϊπι, Ορκίντα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-13)
      Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αξιολογηθεί η ασφάλεια των πρόσθετων ουσιών που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα. Μελετήθηκε αναλυτικά η εγχώρια αλλά και η διεθνής νομοθεσία σχετικά με χρήση των πρόσθετων ουσιών καθώς ...