Now showing items 21-40 of 59

    • Πρόσθετα τροφίμων και δημόσια υγεία 

      Σουαϊπι, Ορκίντα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-13)
      Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αξιολογηθεί η ασφάλεια των πρόσθετων ουσιών που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα. Μελετήθηκε αναλυτικά η εγχώρια αλλά και η διεθνής νομοθεσία σχετικά με χρήση των πρόσθετων ουσιών καθώς ...
    • Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στη Δυτική Μακεδονία την εποχή της απολιγνιτοποίησης 

      Σαββουλίδου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-13)
      Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στο πέρας των χρόνων έχει εξελιχτεί και οι γυναίκες πλέον αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου ηγετικές θέσεις. Επιπλέον, οι γυναικείοι συνεταιρισμοί αποτελούν, ένα πρότυπο παράδειγμα, που αναδεικνύει ...
    • Η καλλιέργεια του κολοκυθιού στο θερμοκήπιο 

      Φιλιππίδου, Αγνή (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-17)
      Το κολοκυθάκι (Cucurbita pepo) ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών Cucurbitaceae. Πιο συγκεκριμένα, τα κολοκυνθοειδή είναι μια οικογένεια φυτών που περιέχουν σχεδόν 95 γένη και 965 είδη. Τα περισσότερα από αυτά τα ...
    • Αξιολόγηση υψηλοαποδοτικών και χαμηλοαποδοτικών επιλογών σίκαλης Βεύης σε συνθήκες πυκνής σποράς 

      Ριστάρη, Κωνσταντίνα Μαρία; Χατζημουρατίδου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-17)
      Η παρούσα εργασία αξιολογεί επιλογές σίκαλης Βεύης υψηλής και χαμηλής απόδοσης σε συνθήκες πυκνής σποράς στην Ελλάδα. Αφού πρωτίστως στο πρώτο μέρος γίνεται μια συνοπτική βιβλιογραφική περιγραφή για τη σίκαλη και την ...
    • Μελέτη ποιοτικών χαρακτηριστικών σοκολατούχων ροφημάτων γάλακτος 

      Χατζηγεωργίου, Αφροδίτη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-17)
      Το σοκολατούχο γάλα αποτελεί ένα δημοφιλές ρόφημα καθώς είναι χαρακτηριστικό για τη γεύση του.Σήμερα παρασκευάζεται από πολλές γαλακτοβιομηχανίες με προσθήκη γλυκαντικών και κακάο στο γάλα ζωικής προέλευσης.Σημαντικό είναι ...
    • Οι φυλές των μελισσών στον Ελλαδικό και ευρύτερο χώρο 

      Χατζής, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-17)
      Αντικείμενο της παρούσης πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη και παρουσίαση της φυλογενετικής δομής των πληθυσμών της κοινής μέλισσας (Apis mellifera) στον Ελλαδικό και στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, της Ανατολίας και της ...
    • Ποιοτικά χαρακτηριστικά νεαρών ροζέ οίνων 

      Φλώρος, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-17)
      Κατά την διεξαγωγή της παρούσας διπλωματικής εργασίας μελετήθηκαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά εφτά διαφορετικών νεαρών ροζέ οίνων προερχόμενα από τις ποικιλίες Merlot, Syrah, Cabernet sauvignon, Αγιωργίτικο και Μοσχάτο ...
    • Παραγωγή και ποιοτικός έλεγχος τοματοπολτού 

      Φωτεινοπούλου, Νικολέτα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-17)
      Το θέμα της Πτυχιακής μου εργασίας έχει τίτλο «ΠΑΡΑΓΩΓΉ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΌΣ ΈΛΕΓΧΟΣ ΤΟΜΑΤΟΠΟΛΤΟΎ- ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΈΝΩΝ ΧΥΜΏΝ ΤΟΜΆΤΑΣ» και έχει σχέση με την διαδικασία παραγωγής από τη στιγμή της συλλογής του καρπού έως και την έκδοση ...
    • Ποιοτικά χαρακτηριστικά εμπορικών υβριδίων καλαμποκιού για ενσίρωμα 

      Αμαξοπούλου, Βαλεντίνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-01)
      Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν η αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών δεκαπέντε διαφορετικών εμπορικών υβριδίων καλαμποκιού (Zea mays) που προορίζονται για ενσίρωση. Το πείραμα έλαβε χώρα σε αγρό στη ...
    • Ποιοτικός έλεγχος αλεύρου και ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός 

      Γιαννούλη, Ελίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-01)
      Το θέμα της πτυχιακής εργασίας είναι να παρουσιαστεί η διαδικασία παραγωγής του αλεύρου , ο ποιοτικός έλεγχος καθώς και ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός . Γίνεται πλήρη αναφορά από την παραλαβή της πρώτης ύλης , το ...
    • Η καλλωπιστική αξία της ελιάς 

      Βαρθολομαίου, Πολυξένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-01)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει και αναλύει την αξία της ελιάς ως καλλωπιστικό φυτό. Η ελιά (Olea europea) αποτέλεσε σημαντικό σύμβολο ανά τους αιώνες ταυτισμένο τόσο με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, όσο και με τις ...
    • Η εκτροφή της αλεπούς στην Ευρώπη και κυριότερα στην Ελλάδα. Οικολογικά προβλήματα και προοπτικές 

      Δούγαλης, Απόστολος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Η εκτροφή γουνοφόρων ζώων αφορά την αναπαραγωγή και τη φροντίδα ζώων με σκοπό την συλλογή της γούνας τους για διάφορους σκοπούς. Σε ορισμένες περιοχές, η εκτροφή γουνοφόρων ζώων μπορεί να υπόκειται σε αυστηρούς νόμους και ...
    • Η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας 

      Δημητροπούλου, Θεοδώρα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Η πορτοκαλιά (citrus sinensis) ανήκει στην οικογένεια ρουτιδών (Rutaceae),, είναι αγγειόσπερμο δικότυλο και αειθαλές φυτό και καλλιεργείται σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Ευδοκιμεί στο μεσογειακό κλίμα των πεδινών περιοχών της ...
    • Ερυθρή, ροζέ και λευκή οινοποίηση: βασικές αρχές και ποιοτικά χαρακτηριστικά οίνων 

      Θεοδωρίδης, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Στην παρούσα μελέτη, γίνεται αναφορά στην παραγωγική διαδικασία του οίνου από την συγκομιδή έως την παστερίωση που είναι το τελικό στάδιο επεξεργασίας της οινοποίησης. Αρχικά παρουσιάζεται η χημική σύσταση των σταφυλιών ...
    • Ειδικές τεχνικές οινοποίησης για την παραγωγή λευκού και ερυθρού οίνου 

      Θεοδωρίδης, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Η ιστορία του κρασιού σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ξεκινάει πριν από πολλά χρόνια με βάση πολλές αναφορές που έχουν βρεθεί σε κείμενα κατά καιρούς. Ο οίνος ανέκαθεν αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό μέρος του ...
    • Παρουσία και εκτίμηση κινδύνου των φθαλικών εστέρων στο χώμα από θερμοκήπια με πλαστικό φίλμ κάλυψης 

      Καρτσαμπά, Σταματία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Αποτελεί γεγονός πως στη σημερινή εποχή γίνεται τεράστια χρήση πλαστικών ειδών με σκοπό την αντικατάσταση υλικών όπως γυάλινα, χάρτινα και μεταλλικά, τα οποία παρουσιάζουν δυσκολία κατά τη χρήση τους, ενώ παράλληλα αυξάνουν ...
    • Βιολογική καλλιέργεια κυδωνιάς 

      Ζήκου, Ευαγγελία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Η παρούσα εργασία έχει θέμα τη βιολογική καλλιέργεια της κυδωνιάς. Σκοπός της εργασίας είναι η διερεύνηση των τρόπων και μεθόδων της καλλιέργειας με βιολογικό τρόπο και όχι με χημικά πρόσθετα . Η βιολογική γεωργία ...
    • Η καλλιέργεια της αμπέλου στην Π.Ε. Κοζάνης 

      Πολύζου, Θεολογία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία βασίστηκε στην βιβλιογραφική έρευνα. Οι πηγές οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν είναι οι έντυπες εκδόσεις, το διαδίκτυο, τα περιοδικά και ο τύπος. Αρχικά, γίνεται μια περιγραφή της μορφολογίας και ...
    • Οι κυριότερες ασθένειες της ελιάς 

      Καϊναδάς, Φίλιππος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Η ελιά (olea spp, Oleaceae) είναι ένα από τα αρχαιότερα καλλιεργούμενα είδη στη μεσόγειο. Η καλλιέργειά της έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας γιατί κατέχει τη τρίτη θέση σε καλλιεργήσιμη έκταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ...
    • Η καλλιέργεια της αραχίδας στην Ελλάδα - προβλήματα και προοπτικές 

      Μπιτσάνης, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Στις μέρες μας ο πρωτογενής τομέας παραγωγής χαρακτηρίζεται και περιτριγυρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον και κυρίως για το παρόν, καθώς δεν είναι άμεσα επικερδής για τον εκάστοτε παραγωγό. Το εποχιακό εισόδημα, ...