Πτυχιακές/Διπλωματικές Εργασίες: Recent submissions
Now showing items 61-80 of 87
-
Ποιοτικός έλεγχος οίνου και προοπτικές ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων και παραπροϊόντων οινοποίησης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10)Η οινοβιομηχανία μας είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όχι μόνο για τα ποτά στην εγχώρια αγορά, αλλά και για την ανάπτυξη των παραδοσιακών προϊόντων στο εξωτερικό. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι ... -
Αξιολόγηση υψηλοαποδοτικών και χαμηλοαποδοτικών επιλογών σίκαλης Βεύης σε συνθήκες πυκνής σποράς
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-17)Η παρούσα εργασία αξιολογεί επιλογές σίκαλης Βεύης υψηλής και χαμηλής απόδοσης σε συνθήκες πυκνής σποράς στην Ελλάδα. Αφού πρωτίστως στο πρώτο μέρος γίνεται μια συνοπτική βιβλιογραφική περιγραφή για τη σίκαλη και την ... -
Μελέτη ποιοτικών χαρακτηριστικών σοκολατούχων ροφημάτων γάλακτος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-17)Το σοκολατούχο γάλα αποτελεί ένα δημοφιλές ρόφημα καθώς είναι χαρακτηριστικό για τη γεύση του.Σήμερα παρασκευάζεται από πολλές γαλακτοβιομηχανίες με προσθήκη γλυκαντικών και κακάο στο γάλα ζωικής προέλευσης.Σημαντικό είναι ... -
Παραγωγή και ποιοτικός έλεγχος τοματοπολτού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-17)Το θέμα της Πτυχιακής μου εργασίας έχει τίτλο «ΠΑΡΑΓΩΓΉ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΌΣ ΈΛΕΓΧΟΣ ΤΟΜΑΤΟΠΟΛΤΟΎ- ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΈΝΩΝ ΧΥΜΏΝ ΤΟΜΆΤΑΣ» και έχει σχέση με την διαδικασία παραγωγής από τη στιγμή της συλλογής του καρπού έως και την έκδοση ... -
Οι φυλές των μελισσών στον Ελλαδικό και ευρύτερο χώρο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-17)Αντικείμενο της παρούσης πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη και παρουσίαση της φυλογενετικής δομής των πληθυσμών της κοινής μέλισσας (Apis mellifera) στον Ελλαδικό και στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, της Ανατολίας και της ... -
Ποιοτικά χαρακτηριστικά νεαρών ροζέ οίνων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-17)Κατά την διεξαγωγή της παρούσας διπλωματικής εργασίας μελετήθηκαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά εφτά διαφορετικών νεαρών ροζέ οίνων προερχόμενα από τις ποικιλίες Merlot, Syrah, Cabernet sauvignon, Αγιωργίτικο και Μοσχάτο ... -
Η καλλιέργεια του κολοκυθιού στο θερμοκήπιο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-17)Το κολοκυθάκι (Cucurbita pepo) ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών Cucurbitaceae. Πιο συγκεκριμένα, τα κολοκυνθοειδή είναι μια οικογένεια φυτών που περιέχουν σχεδόν 95 γένη και 965 είδη. Τα περισσότερα από αυτά τα ... -
Ολοκληρωμένη καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια της μελιτζάνας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-13)Οι αποδόσεις των καλλιεργειών στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν αυξηθεί σημαντικά από τα μέσα του 20ου αιώνα. Οι περισσότερες από αυτές τις αυξήσεις οφείλονται στην ανάπτυξη νέων ποικιλιών καλλιεργειών που ανταποκρίνονται καλά ... -
Βιολογικά λαχανικά και η διακίνησή τους στο Νομό Θεσσαλονίκης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-13)Το θέμα της πτυχιακής μου εργασίας πραγματεύεται τα βιολογικά λαχανικά και την διακίνηση τους στον Νομό Θεσσαλονίκης. Είναι γεγονός πως τα βιολογικά λαχανικά είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά. Η αγορά βιολογικών προϊόντων ... -
Πρόσθετα τροφίμων και δημόσια υγεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-13)Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αξιολογηθεί η ασφάλεια των πρόσθετων ουσιών που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα. Μελετήθηκε αναλυτικά η εγχώρια αλλά και η διεθνής νομοθεσία σχετικά με χρήση των πρόσθετων ουσιών καθώς ... -
Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στη Δυτική Μακεδονία την εποχή της απολιγνιτοποίησης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-13)Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στο πέρας των χρόνων έχει εξελιχτεί και οι γυναίκες πλέον αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου ηγετικές θέσεις. Επιπλέον, οι γυναικείοι συνεταιρισμοί αποτελούν, ένα πρότυπο παράδειγμα, που αναδεικνύει ... -
Πληθυσμοί κυρτοκάρπης κολλητσίδας ανθεκτικοί σε ζιζανιοκτόνα - αναστολείς της δράσης του ενζύμου ALS
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-12)Σε πειράματα φυτοδοχείων αξιολογήθηκαν 10 πληθυσμοί του είδους κυρτόκαρπη κολλητσίδα (Galium tricornutum D.) προερχόμενοι από αγρούς μονοκαλλιέργειας χειμερινού σιταριού, για την πιθανότητα επιλογής ανθεκτικότητας και ... -
Ποιοτικά χαρακτηριστικά διαφορετικών γενοτύπων σίκαλης (Secale Cereale L.)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-12)Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως σκοπό να παρουσιάσει τα αποτελέσματα από την αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών επτά διαφορετικών γενοτύπων σίκαλης (Secale cereale L.). Το φυτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την ... -
Μελέτη πληθυσμών μοσχοκυπέρης για επιλογή ανθεκτικότητας σε ζιζανιοκτόνα αναστολής της δράσης του ενζύμου ALS
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-12)Σε πειράματα φυτοδοχείων αξιολογήθηκαν 57 πληθυσμοί του είδους μοσχοκύπερη (Cyperus difformis L.), προερχόμενοι από αγρούς μονοκαλλιέργειας ρυζιού των νομών Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Σερρών και Καβάλας για την ... -
Παραγωγή τυποποίηση και συσκευασία πατάτας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-27)Στην παρούσα εργασία μελετάται το φυτό της πατάτας (Solanum tuberosumς) το οποίο ανήκει στην οικογένεια Solanaceae. Η καλλιέργειά της είναι διαδεδομένη τόσο στις ξένες χώρες όσο και στην Ελλάδα αφού αποτελεί σημαντική ... -
Εφαρμογή συστήματος HACCP σε οινοποιείο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-27)Στην παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιήθηκε εφαρμογή συστήματος διασφάλισης υγιεινής τροφίμων HACCP σε οινοποιείο, του οποίου οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία. Αρχικά, αναφέρθηκαν οι έννοιες της ποιότητας ... -
Τεχνολογία παρασκευής και ποιοτικός έλεγχος τυριού φέτας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-27)Σκοπός της παρούσας πτυχιακής διατριβής είναι να παρουσιάσει και να αναλύσει το τυρί Φέτα και την παραγωγική του διαδικασία καθώς και τον ποιοτικό έλεγχό του. Αρχικά, στα πρώτα κεφάλαια θα παρουσιαστούν δεδομένα για την ... -
Ποιοτικά χαρακτηριστικά συλλογών σίκαλης (Secale Cereale L.) προερχόμενων από την τράπεζα γενετικού υλικού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-27)Τα σιτηρά ανήκουν στην οικογένεια των αγρωστωδών, καλλιεργούνται σχεδόν σε όλο το κόσμο και αποτελούν τη βάση της ανθρώπινης διατροφής από οικονομική και βιολογική άποψη. Στόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι τα ... -
Επίδραση διαφορετικών υποστρωμάτων στην ανάπτυξη και απόδοση δύο ποικιλιών μαρουλιού σε καλλιέργεια εκτός εδάφους στο θερμοκήπιο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-27)Τα τελευταία χρόνια η υδροπονία κατέχει μία ιδιαίτερη θέση στον πρωτογενή τομέα παραγωγής καθώς παρατηρείται να εφαρμόζονται συστήματα που διαφέρουν από παραδοσιακές πρακτικές. Σήμερα, εφαρμόζονται δυο κυρίως συστήματα ... -
Το κλάδεμα της ελιάς και η επίδρασή του στην καρποφορία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-27)Η ελιά είναι από τα αρχαιοτέρα καλλιεργούμενα δένδρα στον κόσμο, πρωτοεμφανίστηκε στα ανατολικά παραλία της Μεσόγειου και από εκεί εξαπλώθηκε και κυριάρχησε σε όλη την Μεσογειακή λεκάνη. Είναι ένα αειθαλές δένδρο με αντοχή ...