UOWM Repository: Recent submissions
Now showing items 1-20 of 5261
-
Δημιουργία διαδραστικού ψηφιακού animation video για την λειτουργία της τηλεθέρμανσης στην πόλη της Κοζάνης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών. Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων. ΠΜΣ "Ανάπτυξη Ψηφιακών Παιχνιδιών και Πολυμεσικών Εφαρμογών" (Gaming and Multimedia Application Development), 2025-02)Στην παρούσα μεταπτυχιακή μελέτη εστιάζεται η χρήση βίντεο animation στη διδασκαλία ως ένα εργαλείο ενίσχυσης και εξετάζεται η αποτελεσματικότητά του. Συγκεκριμένα, αυτό φαίνεται μέσα από τη δημιουργία και την αξιολόγηση ... -
Οι διαπροσωπικές σχέσεις στελεχών και υπάλληλων στο κλάδο της εστίασης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών. Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων, 2024-09)Η παρούσα πτυχιακή έρευνα διερευνά τις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ υπαλλήλων και στελεχών στον κλάδο της εστίασης. Προσπαθεί να εξετάσει τα στοιχεία που καθορίζουν την ποιότητα των εργασιακών αυτών σχέσεων και να εντοπίσει ... -
Μελέτη ανταγωνισμού μεταξύ ανθεκτικών και ευαίσθητων σε ζιζανιοκτόνα πληθυσμών κόκκινου ρυζιού (Oryza Sativa L.) και της ποικιλίας ρυζιού Ronaldo
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024)Σε πειράματα φυτοδοχείων μελετήθηκε η ανταγωνιστική αλληλεπίδραση 7 πληθυσμών του ζιζανίου κόκκινο ρύζι (Oryza sativa var. silvatica) και της ποικιλίας ρυζιού Ronaldo. Μεταξύ των πληθυσμών του ζιζανίου, 4 ήταν ανθεκτικοί ... -
Η επίδραση των διαφορετικών σχημάτων διαμόρφωσης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά καρπών ροδακινιάς ποικιλίας "Peatibelle" (Prunus persica L.)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024)Στην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετήθηκε η επίδραση δύο σχημάτων διαμόρφωσης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών ροδακινιάς, ποικιλίας Platibelle. Για τον σκοπό αυτό, επιλέχθηκαν 8 δένδρα ροδακινιάς από κάθε σύστημα ... -
Αγροκομικά χαρακτηριστικά επιλεγμένων υλικών σίκαλης (Secale cereale L) προερχόμενων από παραδοσιακό πληθυσμό
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024)Στο θεωρητικό περιεχόμενο της εργασίας γίνεται λόγος στην καταγωγή των σιτηρών και στη γενική περιγραφή τους. Η προσοχή εστιάζει κυρίως στην σίκαλη και αναφέρονται οι χρήσεις της, η καλλιέργειά της, τα μορφολογικά της ... -
Η χρήση των βιταμινών στη διατροφή των παραγωγικών ζώων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024)Οι βιταμίνες είναι μέρος της ομάδας των θρεπτικών συστατικών. Κάποια από αυτά είναι οι υδατάνθρακες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες. Οι υδατάνθρακες και τα λίπη είναι πηγές ενέργειας ενώ οι πρωτεΐνες αποτελούν την μεγαλύτερη ... -
Η παραγωγή μήλων στο Νομό Καστοριάς
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024)Στην εργασία που ακολουθεί γίνεται μια διερεύνηση σχετικά με την καλλιέργεια μήλου στο νομό Καστοριάς. Σκοπός της εργασίας είναι η ανάδειξη της πορείας της καλλιέργειας καθώς και ο προσδιορισμός του κόστους παραγωγής των ... -
Ποιοτικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά επιλεγμένων υλικών σίκαλης (Secale cereale L) προερχόμενων από παραδοσιακό πληθυσμό
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024)Σκοπός της πτυχιακής εργασίας ήταν η αξιολόγηση εγχωρίου πληθυσμού σίκαλης για την παραγωγικότητα, τα φυσιολογικά και τα ποιοτικά του χαρακτηρίστηκα. Ο πληθυσμός είναι προσαρμοσμένος στις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής ... -
Η καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας στην Ελλάδα: προβλήματα και προοπτικές
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024)Η πτυχιακή εργασία στοχεύει στο να παρατεθούν τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι γεωργοί σε καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτας και οι προοπτικές που προκύπτουν. Συνοπτικά η εργασία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ... -
Χημική ανάλυση και ποιοτικά χαρακτηριστικά ταχινιού και φυστικοβούτυρου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024)Το σουσάμι και το αράπικο φιστίκι συγκαταλέγονται εδώ και πολλά χρόνια στην λίστα με τις τροφές, οι οποίες προσφέρουν σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό του ανθρώπου. Δύο από τα σπουδαιότερα προϊόντα που ... -
Η εξέλιξη του καφέ από την καλλιέργεια και την επεξεργασία στην παραγωγή και η επίδρασή του στην σύγχρονη οικονομία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024)Ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο ευρέως καταναλώσιμα ροφήματα παγκοσμίως, σχεδόν κάθε χώρα έχει τον δικό της τρόπο παρασκευής και κατανάλωσης του συγκεκριμένου ροφήματος. Το ρόφημα, παρασκευάζεται από την επεξεργασία των ... -
Χρήση του ChatGPT στο σχεδιασμό δραστηριοτήτων για το νηπιαγωγείο στο θεματικό πεδίο της γλώσσας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Θετικών Επιστημών. Δ.Π.Μ.Σ. Προηγμένες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Υπηρεσίες, 2024)Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση μεταμορφώνει ταχύτατα τις διδακτικές πρακτικές. Αυτή η μελέτη είχε στόχο να διερευνήσει τις αξιολογήσεις των εκπαιδευτικών προσχολικής ηλικίας για τη συμβολή του ChatGPT ... -
Κατασκευή λογισμικού για εκτέλεση επιστημονικών υπολογισμών με την χρήση εργαλείων CAD
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Πληροφορικής, 2024)Στην παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζεται η υλοποίηση αριθμητικών μεθόδων σε C/C++ για την προσέγγιση λύσεων διαφορικών εξισώσεων με συνοριακές συνθήκες. Αρχικά, εισάγουμε την έννοια των B-splines ως εργαλεία προσέγγισης, ... -
Αξιολόγηση ποικιλιών μαλακού σιταριού με ή χωρίς την 1BL1RS μετατόπιση με φυσιολογικά κριτήρια
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024)Η παρούσα διπλωματική εργασία, αποτελεί μια ερευνητική προσπάθεια την αξιολόγηση της αποδοτικότητας και των φυσιολογικών κριτηρίων που μπορεί να έχουν δέκα διαφορετικές ποικιλίες μαλακού σίτου, οι οποίες φέρουν ή δεν ... -
Αξιολόγηση ποιοτικών και μορφολογικών χαρακτηριστικών τριών ποικιλιών κόκκινης πιπεριάς
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024)Στην παρούσα διατριβή αξιολογούνται επτά ποιοτικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά τριών ποικιλιών πιπεριάς (τύπου Φλωρίνης) και συγκεκριμένα οι ποικιλίες Corno di toro rosso, Slonovo uvo και Moravska kapija. Το πειραματικό ... -
Το πρόβατο της φυλής Χίου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024)Στην παρούσα πτυχιακή εργασία γίνεται εκτενής περιγραφή του προβάτου φυλής Χίου. Στο πρώτοκεφάλαιο γίνεται μία γενική αναφορά στην φυλή. Αναλυτικά, γίνεται ιστορική ανασκόπηση, κατηγοριοποίηση των φυλών των προβάτων βάσει ... -
Ο οινοτουρισμός στην Ελλάδα επισκέψιμα οινοποιεία της Δυτικής Μακεδονίας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024)Ως οινικός τουρισμός μπορεί να οριστεί η επίσκεψη σε αμπελώνες, οινοποιεία, γιορτές ή διαγωνισμούς οίνου, όπου η δοκιμή διαφόρων κρασιών ή η γνωριμία με τα κύρια χαρακτηριστικά της περιοχής αποτελούν τα πρωταρχικά κίνητρα ... -
Χρήση αρωματικών φυτών και βοτάνων στη διατροφή ζώων και η επίδραση αυτών στην ποιότητα του κρέατος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024)Σκοπός της παρούσας πτυχιακής διατριβής είναι να παρουσιάσει και να αναλύσει τη χρήση αρωματικών φυτών και βοτάνων στην διατροφή των ζώων και η επίδρασή τους στην ποιότητα τους κρέατος. Αρχικά, στα πρώτα κεφάλαια θα ... -
Διατροφική αξία γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024)Το γάλα και τα παράγωγά του αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης διατροφής σε όλες τις ηλικίες, από την προϊστορική εποχή. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη ζωική προέλευση του γάλακτος που ... -
Η παραγωγή του κρασιού στον Άγιο Παντελεήμονα Φλώρινας που προέρχεται από αμπελώνες που αρδεύονται
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024)Το έδαφος και το κλίμα της περιοχής είναι βασικά στοιχεία για ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα όπου ο άνθρωπος ζει με σεβασμό για χιλιάδες χρόνια παράγοντας τα ονομαστά κρασιά του Αγίου Παντελεήμονα και της ευρύτερης περιοχής του ...